Vijver-Kalender

   

 

  Op deze site vindt U informatie over het onderhoud en het oplossen van problemen van uw bestaande vijver.
Daarbij probeerer uit te leggen het goed onderhouden van de vijver.
Ook zal ik proberen aan te geven wat u eventueel moet doen in welk seizoen en wat U moet doen bij uitzonderlijke situaties. De die ik op deze pagina geef zijn uit eigen ervaring en tips die ik heb gevonden op het world wide web en zijn veelal het meest betrouwbaar en doeltreffend. 
   
  Onderhoud van vijver:
1

Om algengroei te voorkomen en voor een goede waterzuivering te zorgen, moeten genoeg planten aanwezig te zijn in de vijver ongeveer 50% van het water opervalkte. Zuurstofplanten gebruiken dezelfde stoffen om te groeien als draadalgen. Ze bestrijden dus draadalgen, waardoor het aanzien van de vijver verbeterd.

 

2 Zorg ervoor dat de visstand niet te groot wordt. Sommige soorten kunnen zich erg snel voortplanten. Want vissen moeten ook poepen, en hoe meer vissen, hoe smeriger het water. Probeer je ongeveer aan 20 tot 30 cm vis te houden, per vierkante meter wateroppervlak.

 

3 Een Filter of Biofilter kan u helpen bij de zuivering van het water van de vijver, en hierdoor kunt U de populatie vissen eventueel groter laten worden. Zorg ervoor, dat alle slangen goed aansluiten, want een goede pomp zou al uw vijverwater in 4 uur rond moeten kunnen pompen. Dat wil echter ook zeggen, dat bij een losse slang, uw vijver na 4 uur leeg is leg daarom nooit u pomp op het diepste deel van de vijver. Een UV lamp kan u helpen algen te voorkomen. Let echter op, dat het UV licht ook goede bacteriŽn doodt, de waterzuiverende bacteriŽn. Een UV lamp raad ik daarom niet aan. Bovendien is het veel leuker, om een gezonde vijver te hebben, waar de natuur zijn eigen systeem regelt. Bij grotere vijvers is er eerder sprake van zo een systeem. Bij kleine vijvers blijft menselijk ingrijpen nog vaker noodzakelijk.

 

4 Zorg ervoor dat organisch materiaal (of materiaal in het algemeen), dat niet in vijver thuis hoort, er ook niet in komt. U kunt zo bijvoorbeeld een net in de herfst plaatsen tegen bladval. Als er toch bladeren in het water terechtkomen, kunt u deze het beste meteen handmatig verwijderen. Eventueel bodemslib dat ontstaat kan je met Bio-Oxidator verwijderen.

 

Onderhoud verbonden aan het seizoen:

Januari Eventueel wintervoer toevoegen. Dit is in principe niet nodig, zeker niet in een gezonde vijver. Maar om doode vissen vanwege zwakte te voorkomen is het in dat geval wel aan te raden. Wintervoer bevat minder energie, maar wintervoer dat niet opgegeten wordt, zorgt net als zomervoer voor een snellere groei van algen. (net als met kunstmest en onkruid in een tuin).

Denk erom dat u in de wintermaanden (waarbij de watertemperatuur onder de 8 graden Celsius ligt) de pomp uitzet. Deze verspreid namelijk al het water door de vijver, waardoor de relatief  'warme' bodem van de vijver de warmte verliest, en de vissen niet hun winterslaap houden.

Ook eventuele versierselen en andere voorwerpen moeten uit het water gehaald worden

U kunt eventueel het water ijsvrij proberen te houden met een drijvend voorwerp. LET OP: Ga nooit op het ijs staan van u vijver het ijs zal zakken en beschadigingen aan de folie veroorzaken. Om toch een gat in het ijs te kragen, kan U er een gaatje in boren met een lang dus voorwerp. Een Luchtpompje 30 cm onder het wateroppervlak is ook een oplossing.

 

Februari U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen.

Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water.

 

Maart U kunt beginnen met een Bio-Fit kuur voor zwakke vissen. Dit is vooral aan te raden als elk jaar weer opnieuw vissen sterven in het voorjaar. biofit versterkt de slijmhuis van de vissen en verbeterd daardoor de weerstand.

U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen.
Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water.
Als u waterplanten of waterlelies heeft, is het aan te raden deze te verpoten. Wat bodemsubstraat in een plantenzak en de lelies groeien weer goed.

 

April U kunt nu bodemslib gaan verwijderen door Bio-Oxidator toe te voegen. Dit voorkomt eventuele algengroei door het seizoen heen. 
Het is belangrijk algen te verwijderen. Zoals draadalg die zich ontwikkelen lang de kanten van de vijver. Borstel de algen los en haal het uit het water.
Als u in Maart het water nog te koud vond voor verpotten van lelies, kan dat nu ook nog.
Eind April moet het filter en de pomp weer opgestart worden. Beslis zelf of u ervoor kiest de uv lamp ook aan te zetten. Het voorkomt ziektes, maar een een goed biologisch evenwicht. Controleer goed op lekken buiten de vijver.

 

Mei Vanaf het starten van de pomp, boven de 10 graden voer ik de vissen om de andere dag  net zoveel als de vissen opeten in 5 minuten.
T
e veel voer:
Dit werkt algen in de hand.
Het is het beste om het filter (gedurende de rest van het seizoen) om de twee weken schoon te maken.
Denk er om dat u niets in de bodem van de vijver verandert, of veel water tegelijk ververst.
In hete zomermaanden kunt u het beste geen watervalletjes hebben. Hierdoor verdamt het water tot 20x sneller. Een waterval zorgt echter wel voor voldoende zuurstof in het water.
Ook keien/stenen die half in het water liggen verdampen het water sneller, vooral poreuze kei soorten

 

Juni Genieten van de vijver.

 

Juli Genieten van de vijver.

 

Augustus Genieten van de vijver.

 

September Genieten van de vijver.

 

Oktober Als de temperatuur tot onder de 8 a 10 graden daalt, stoppen met voeren. U maakt de vijver winterklaar door pompinstallaties, voorwerpen en dergelijke uit het water te halen, en de vissen met rust laat.
Er kan eventueel Wintrill najaarskuur toegevoegd worden om de vissen door de winter heen in conditie te houden.

 

November Als de temperatuur tot onder de 8 a 10 graden daalt, stoppen met voeren. U maakt de vijver winterklaar door pompinstallaties, voorwerpen en dergelijke uit het water te halen, en de vissen met rust laat.
Er kan eventueel najaarskuur toegevoegd worden om de vissen door de winter heen in conditie te houden.

 

December Nadenken over het genot wat u weer zult krijgen in het volgende seizoen van uw vijver.
Wanneer het in de nacht gaat vriezen bestaat er de kans dat de vijver dichtvriest (t/m maart). Je kunt het open houden door een ijs vrijhouder, maar ook met een luchtpompje. Dit luchtpompje moet niet te laag hangen, want dan gaat de warme onderlaag van het vijverwater circuleren, en dan verstoor je de vissen.