De Waterlelie

 

Alle soorten en variŽteiten van waterlelie hebben stilstaand, voedselrijk water nodig om te kunnen groeien en bloeien. Daarnaast is de waterlelie zeer gediend met de aanwezigheid van een paar vissen in de vijver.  Zij zijn onontbeerlijk om kleine insecten en waterslakken van de waterlelie af te houden.
Een waterlelie kan vanaf een leeftijd van drie tot vier jaar worden vermeerderd door de wortelstok te scheuren of er wortelspruiten van te nemen.
Vermeerderen kan in het voorjaar worden uitgevoerd.

 
Nymphaea. Isabelle Pring
Behoord tot de tropische waterlelies en bloeit overdag. De plant is levendbarend. Bloeit het beste in een ondiepe vijver, waar het water door de zon kan opwarmen. Bloeiperiode juni - augustus. Plantdiepte 45 a 75 centimeter. Plant de lelie in een mand. Nymphaea. 'Isabelle Pring' kan 2 a 3 meter breed uitgroeien. Bloemen zijn roomwit en fijn gepunt. Centraal een botergeel hart. De bloem kan 20 - 25 centimeter in doorsnede worden.
 
Nymphaea. Firecrest
Is een geheel winterharde waterlelie. De plant bloeit eind mei - eind september. De plant wordt tot 1,50 meter breed en is geschikt voor een waterdiepte van 45 a 75 centimeter. De bloem is egaal rose en heeft een vlammend. oranje hart.
 
Nymphaea hybr. 'Formosa' Nymphaea. Formosa
is geheel winterhard. De plant bloeit beter naar gelang hij langer vaststaat. Plant in een mandje op een waterdiepte van 45 a 70 centimeter. De bloemen zijn bij een jonge plant zachtroze, bij een oudere plant is de kleur hardroze.
 
Nymphaea. Caroliniana Perfecta
Is winterhard. De plant bloeit overdag. Het is een dieproze bloeiende waterlelie. De lelie kan een wateroppervlakte van 1,50 meter bedekken. Plant deze lelie in een mand op een waterdiepte van 45 centimeter. Het is een vroeg bloeiende hybride. Bloei vanaf mei tot in augustus.
 
Nymphaea tuberosa
Is winterhard. De plant bloeit overdag. Het is een Amerikaanse hybride. De plant bloeit met zuiver witte bloemen. Het is een lelie, die uitsluitend geschikt is voor een vijver met een groot wateroppervlak. Deze waterlelie groeit snel uit. Plant de lelie op een waterdiepte van 40 a 60 centimeter.
 
Nymphaea. Snowball is winterhard. De plant bloeit overdag. Het is een Amerikaanse hybride. De plant bloeit met halfgevulde tot geheel gevulde witte bloemen. Het is een langzaam groeiende waterlelie, die een betrekkelijk klein oppervlak, 1.00 a 1,50 meter, van de vijver zal bedekken. Plant de lelie op een waterdiepte van 40 a 60 centimeter.
 
Aponogeton distachyos
I
s de Kaapse waterlelie. De plant valt op door het lintvormige blad, dat soms paars gemarmerd is. Bloemen zijn zuiver wit. De zwarte helmknoppen steken fraai af tegen de kelkbladen. Bloemen geuren licht naar vanille. De lelie kan het hele jaar bloeien, maar soms is dit beperkt tot het voor en najaar. Door middel van uitzaaien vermeerderen de planten zichzelf. Scheuren van de blaasvormige knolkluiten kan in het voorjaar.